Stall Ardbeg

Direktlänk till inlägg 20 januari 2010

Tycker de är svårt....

Av Linda Calissendorff - 20 januari 2010 11:44

Har kommit fram de är så roligt att träna unghästar men de är oxå jäkligt svårt att veta när man gör rätt för den individ man tränar...

Jag är nog den försiktiga typen eftersom jag ha varit ridtjej i så många år och då känns de så fel att sitta och trava en häst som Wilmer som är 1,5år i snart upp i mot en mil!   

Jag vet ju att de måste börja tidigt eftersom de ska hålla för framtida träning/tävling så de är ju nått man måste göra,men frågan är hur man gör de så man inte "förstör" mer än vad de gör nytta?Är man för mesig som jag tyvärr kan vara så kanske man aldrig kommer ut på banan och kör man på för hårt kanske du ha en avläggare när mjölksyran träder in för den ha blivit rädd för den "trötta" känslan... De känns som de är så lite som gör de andra men jag är då hellre lite försikigt som sagt än träna för tufft för får du en som blir rädd mjöksyran så är de svårt att komma över de med den hästen då kommer de bara lägga ner att ta i...

Hur ha ni gjort med era blivande travhästar vore roligt om några hade lite tips hur ni gjort som funkar just för den hästen?

 

Jag känner en som ska snart börja dra däck med sin 1,5 åring och jag drog öronen mot mig direkt för jag tycker en sån unghäst ska inte dra tung för deras kropp växer ju mest hela tiden och tror de gör mer skada än nytta att drög träna en så ung individ...

Sen vet jag oxå att han travar redan i rätt långa backar med sin unghäst och de känns inte OK för mig att göra samma sak där de är inte redo för sånt jobb allra helst inte ett kalblod som är så sent utvecklade i kroppen... Som 3 åring skulle jag kunna köra lite lätt i backen då tror jag de ha kommit över den värsta växfasen!

När man kör i backe så tror jag oxå de kortar av baksteget för de kan ju inte ta lika långt steg som när de trava på rak väg,helt omöjligt å de vill man ju inte heller att de ska korta steget som unghäst man  vill ju de ska få så långt vägvinnande steg som möjligt! Eller är jag ute och cykla med mina tankar & ideer?   

Jag använder oftas alltid pulsmätare på Wilmer och i motions joggen ligger han mellan 140-150 i puls och de känns som ett bra mått att han tränar under rätt "fart" för de ska ge han nått i konditions träning. När vi körde i måndags så hade de kommit lite snö på vägarna och jag såg han kämpa på lite extra och såg även han pulsade upp mot 160-165 och då se man vad mycket underlaget gör och han var mer trött när han kom hem så visst han dog inte av de, men bra man vet att de är jobbigt för dom så man inte sitter å manar på dom i onödan för då är han lite lat utan de var jobbigt att trava.   

Vi kör ju i kuperat område här hemma och jag vet Karlsson på änget kör aldrig sina hästar i backar utan de får oftas träna på "slättan"  för de vill som jag ha hållbara individer som ska hålla i många år än att ha en som är helt slut i sina ben och kropp vid 5-6 års ålder,tycker de ha visat de fått fram fina kallblod så de kan ju inte vara helt fel ute med sin filosofi   

 

Så kom igen nu vill jag veta hur gör ni/eller hur ha ni gjort med era små "bebisar"?

 

 


 

 

 
 
sofia-Stall Neshime

sofia-Stall Neshime

20 januari 2010 12:29

Ja det är inte lätt att balansera på kniveggen. För jag tycker det är så det känns ibland med unghästar...

Man får ju inte träna dem för mesigt för då kommer de ju ingen vart och inte heller för hårt för då kör man sönder. Ett gissel med andra ord.

Att dra tungt med en 1,5 åring tuycker jag är lite väl tidigt. Vi har väldigt backigt här och det räcker med speedcarten. Jag gör som Gunnar M sa när han pratade jag tittar på steget när jag kör.......och försöker köra på känsla.

Sedan är det ju som vanligt en del unghästar tål ju mer än andra....växtperioder och annat. Men annars har jag inte så bråttom de får ju tävla till de är 15 år så man hinner nog komma på banan även om inte debuten blev för oss vid premien:P

http://www.stallneshime.bloggplatsen.se

 
Linda Calissendorff

Linda Calissendorff

20 januari 2010 15:28

Ja sofia ni har ju tränat 2 st som ni började vid 1 års ålder så förstår de är inte bara jag som får grå hår *ler* Ja vi har oxå en hel del backar så de är som du säger man får hålla koll och måste man köra i backar skulle jag välja skritta där för de tar ju inte lika hårt som att trava uppför,men visst man kommer kanske bli bättre för varje unghäst man kör in själv de brukar alltid vara den första som får lida mest ;0)

http://www.stallcalissendorff.dinstudio.se

 
Ingen bild

Micke

20 januari 2010 15:29

Kör hellre längre sträckor med hästen än att börja dra massa tungt.Det upplägget hade vi på våran häst o det funkade ju bra men alla hästar är ju olika.

 
linda-li

linda-li

20 januari 2010 17:02

Jag tror absolut inte på drög- eller backträning av så unga hästar. Det finns dom som med stor fingertoppskänsla utövar den slags träningen på unghästar med framgång, men det är ett fåtal, och inget vem som helst ska göra! En häst är mer lättränad än man tror då man nästan kan säga att dom är lite blod-dopade av sig själva, så jag tror att många (inom travet alltså) tränar för hårt snarare än för lite:) Lite kuperad väg kan heller inte jämföras med back- träning, tycker jag. För att få t ex ett bättre och längre framsteg så är svaga utförsslut kanon för travaren! Skulle jag ha Wilmer så skulle jag inte koncentrera mig så mycket på mängden längre, utan köra lite mer fartlekar inför kommande intervall- träningar. Sitter man och nöter på i "lufs-trav" i flera kilometer varje gång man tränar så lär dom sig inte att "ta tag i grejorna", samt att jag tycker det är viktigt att vänja dom vid högre tempon, då det är det deras framtid förhoppningsvis kommer att handla mycket om. En häst som inte fått "vänja" sina ben vid högre farter kommer aldrig att hålla för travtävling även om den så klarar av att jogga i hundra mil. Det räcker att brassa på 50- 100 m åt gången i fartlekarna, och inte hålla på att köra för länge. Det är då först man kör dom och inte bara åker efter dom i vagnen. Fart är i sig inget farligt, men det blir lätt farligt om man kör fort med trötta muskler:)

http://linda-li.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Linda C

20 januari 2010 17:42

Tack för era inlägg =) Alltid lika roligt att kunna dela sina erfarenheter och diskutera lite om träning!
Ska börja ha lite fart lekar med Wilmer men han ha lätt till galoppen så får ligga strax under innan han slår över... ;0)

 
Ingen bild

sofia-Stall Neshime

20 januari 2010 20:24

Jag har dock inte kört in dem själv.Charlotta har gjort en mycket bra inkörning av Faksa. Hans sidbäck har kört in vinna......men träna dem gör vi ju själv:)
få se om man nu gör rätt..........

 
Petra

Petra

20 januari 2010 22:00

Nu håller ju inte jag på med trav, men jag tror det är viktigt att tänka på att man har tid. Många skyndar på sina unghästar med för tunga grejer och det enda de får är en trasig häst. En 1,5 åring är ju inte alls färdigväxt, så man får nog försöka tänka på vad som ansträngs vid träningen. Att springa fort är säkert ingen fara, men man ska nog försöka undvika att anstränga muskler och senor för mycket. Det kan säkert jämföras med att vi har åldersgränser på gym osv, för att barn/ungdomar som växer inte ska lyfta tungt.

http://www.donnaochkatla.bloggplatsen.se

 
linda-li

linda-li

20 januari 2010 22:50

Du har till viss del rätt, Petra, men travhästar på alla nivåer är elitidrottsmän, och jämför vi det med oss människor så är det ju så att de som tävlar på elitnivå till 99% tränade ganska mycket även som barn, och tyvärr inte har "samma yrke" tills dom blir pensionärer:) Det är baksidan av att kunna prestera på topp, kroppen blir oundvikligen sliten. Sen måste man självklart vara försiktig, inte styrketräning i dess rätta bemärkelse men senor t ex, måste "härdas för det som komma skall.

http://linda-li.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Johanna

21 januari 2010 10:52

Jag är ju ingen trav expert som sagt, men jag antar jag får tycka till ändå ;) Att fart inte är farligt är väl ändå att ta i? Att köra i hög fart har ju ändå större skaderisk än att jogga på? Men du ska ju starta han så det är ju risker du får ta. Han är ju grundtränad så hans kropp ska väl nu vara redo för lite högre farter. Jag tycker det här rätt beslut att börja ha lite fart-lekar med honom emellanåt så han inte tror att livet går ut på att "lunka" på.

 
sofia-Stall Neshime

sofia-Stall Neshime

21 januari 2010 13:01

Många fina tips tycker jag det finns på Stall Bredbyn om just träning.

http://www.stallneshime.bloggplatsen.se

 
linda-li

linda-li

21 januari 2010 15:03

Johanna: Jag förstår hur du tänker angående farten, men nu pratar vi ändå om hastigheter lååångt under deras max- fart. Sen är det jätteviktigt att inte köra "fort" för lång sträcka, men vore fart i sig farligt så skulle alla föl som öser på med mammorna i stora hagar gå sönder på en gång. Man kör ju heller inte unghästarna med annat än lätta vagnar, speciellt när man ska börja öka tempot:) Trav är en tuff sport i många avseenden, och det är viktigt att förbereda rätt. Ta bara 2- års starter som exempel, själv är jag emot det till största del för att hästarna inte är mogna mentalt för tävling och allt vad det innebär, men faktum är att många av "stor- stjärnorna" tävlade eller kvalade som 2- åringar.

http://linda-li.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Johanna

22 januari 2010 10:38

Jag förstår hur Linda-li menar. Och det måste ju vara lite fördel att köra lite fortare medan dom ännu är unga och "mjukare" i sina kroppar? Så att man på så sätt förbereder dem för högre hastigheter. Det är väl när dom är äldre och dåligt förberedda och man gasar på helt plötsligt som de gör illa sig mest antar jag?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda Calissendorff - 19 november 2016 14:36

 En uppdate från stallet!   I går så körde vi "lilla" slingan till Sörsvedje med Leapen & Estreem,så de får förbereda sig inför att gå i de dryga backarna sen om några veckor! Estreem var lika pigg och framåt som vanligt! *ler* Leapen är så lugn ...

Av Linda Calissendorff - 3 november 2016 20:31


I dag var Olov hit för kolla 2 st av stallet hästar då de var ett tag sen de kollades så de var dags! :) Först ut var Pandora som vi ville kolla då de dels var ett år sedan sist vi behandla henne sist och hon har ju gjort ett bra år på banan och gjo...

Av Linda Calissendorff - 30 oktober 2016 21:39

Resultat uppdatering från soligt Hagmyren! I dag så var vi försiktiga med förhoppningarna då Estreem blev till delad spår 11 och de var bra hästar i loppet som fick betydligt bättre utgångsläge än honom så vi fick lämna oss till turen och slumpen ...

Av Linda Calissendorff - 23 oktober 2016 21:59

Angenäm resultat uppdatering! Börja med strul pojken Brodde som verkligen stärkte sina aktier i dag då han segla in som 5a på nya auto rekordet 14.9 efter en perfekt resa i rygg ledaren! :) Super nöjd med honom då han inte gått ett lopp utan ...

Av Linda Calissendorff - 22 oktober 2016 16:23

Pandora fick en dröm resa andra utvändigt då Kaj kom fram hur bra som helst från bakspåret så blev så glad att de löste sig från start och de var fler talet som hoppade oxå så de såg frid å fröjd ut! Men så kom hon till första kurvan så se vi att d...

Fråga mig

15 besvarade frågor

Väder

Väder Bjästabacken

Presentation


Välkommen och kika in i våran blogg som handla om vårt liv som amatör tränare och min kära sambo som är amatör kusk! =)

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards