Stall Ardbeg

Direktlänk till inlägg 22 februari 2010

Klickerträning för häst!

Av Linda Calissendorff - 22 februari 2010 12:25

Kort sagt är klickerträning ett sätt att träna genom att inte säga fy eller nej! Bara JA och det är enkelt, roligt och hästarna formligen älskar det! Det ställer väldigt små krav på din häst egentligen däremot kräver det en hel del av dej, för du måste tänka om och du måste lära dej en ny syn på din häst!

Det händer massor av intressanta saker med din häst redan efter några veckors klickerträning, den får fantasi, den tar roliga initiativ, den uttrycker sig på alla möjliga sätt och den kommer att KRÄVA att ni ska träna! Om du känt att du inte riktigt är din hästs ledare så kan du glömma den diskussionen, det är inte relevant! DU har makten över klickern och DET räcker för att din häst skall betrakta dej som den som bestämmer, du kan lägga ner att försöka lura hästen att du är en häst, den har aldrig trott det och den kommer aldrig att tro det vad andra än säger åt dej, du ska bara var din hästs människa och hästen får vara häst;-)

De vanligaste invändningarna mot klickerträning:


Man ska ALDRIG mata hästar ur handen!


Näha, ska man inte det? och ändå gör vi det titt som tätt eller hur? ;-)
Hästen blir så tiggig!
Nej det blir inte hästen alls OM MAN GÖR RÄTT! Om du går ut och klickar lite då och då och ger hästen godis utan att tänka på HUR du gör det, ja då kommer hästen att tigga för att den inte fattat att den får godis när du har KLICKAT. Hästarna lär sig blixtsnabbt att det är klicket som är signalen om att nu blir det snart godis. Och lektionerna mot tiggning som lär dem att INTE tigga. En riktigt klickertränad häst är nog mindre tiggig än en icke klickertränad häst, för den har lärt sig att INTE tigga.


Man kan ju inte alltid hålla på och ge hästen godis!

 
Visst kan man det! Man kan ju klappa hästen och säga bra, så kan man väl lika gärna klicka och ge den en godbit? Om den blir tjock? Ta undan av kraftfodret och använd som godis! Om man inte ger kraftfoder? Hitta bra godis som inte gör din häst tjock!
En klickertränad häst tänker ju inte själv!
FEL FEL FEL, när du tränat med din häst i två veckor kommer du att se hur din häst plötsligt ANVÄNDER saker du lärt den i sitt eget liv i hagen, sänker huvudet för att lugna ner sig när den blivit rädd tex. Den här metoden ger hästen nya beteenden som den har NYTTA av, det gör ingen annan träningsmetod.
Dessutom går nästan all klickerträning ut på att just låta hästen tänka ut vad den ska göra och hur den ska göra det!


Men klicker är väl för råttor och delfiner möjligen?


Visst baserar sig klickerträningen på att man lär sig att ett klick betyder att det kommer nåt gott och det har man “uppfunnit” i ett laboratorium med råttor, och sedan började just delfintränare använda metoden med visselpipa och strömming i stället för klicker och godis;-) Men det funkar till och med på dej! Köp två betala för en?? har du fallit för den reklamen någon gång? Skulle du gå till jobbet om du inte fick betalt i det långa loppet?
Men vad ha hästen för att man lär den några konster? Jag vill dressyrträna min häst!
Klicker har inget med konster att göra! Du kan lära hästen VAD SOM HELST med hjälp av klickern, lyfta skuldrorna, fatta rätt galopp, sluta, öppna, lätthet, eftergift, piaff, passage, PRECIS VAD DU VILL!
Alla de grunläggande lektionerna leder till kompetenser hos din häst som du sedan kan använda i ALLT du gör med hästen!
Men man MÅSTE faktiskt straffa hästen ibland när den gör något dumt…
Jaha, måste man det? Varför inte lära hästen att göra rätt i stället? Det är så man jobbar med klickern!
Och jo då det finns ett regelrätt sätt at straffa en häst med klickerprinciper: man tar bort något den vill ha! (godiset, eller sej själv!)  En klickertränad häst blir MYCKET noga med vad den gör om man sluter handen om godiset och vänder sig bort! Rena katastrofen, godiset försvann, hästen kommer att på alla vis försöka få dej att vända dej om och ge dej godiset. Eftersom du lärt den att hot eller hot om våld inte lönar sig så kommer den INTE att försöka råna dej utan att försonas!
MAN SKALL ALLTID FÖRSVARA SIN INTEGRITET MED EN HÄST, men det har ingenting med STRAFF att göra. Hästar förstår inte straff, de känner sig bara utsatta och sårbara.
 

Den enda relevanta invändningen jag kan komma på är att man har en häst som hatar godis. Om hästen inte är motiverad av godis alls (finns dom?) så KAN man faktiskt belöna med det som hästen verkligen gillar i alla fall med kanske beröm stället?   

 
ANNONS
 
Ingen bild

Pernilla

22 februari 2010 12:40

intressant. hade inte gått med Enya när hon var liten tex för hon var totalt ointresserad av godis....totalt! gick aldrig att locka henne med det på nåt sätt, jag fick lära mig att uppmuntra på andra sätt istället.

 
Ingen bild

Therese

22 februari 2010 12:54

Hur gick kursen?

 
Ingen bild

Vicky

22 februari 2010 12:56

Vad häftigt:)! Trodde klicker bara var för hundar....se där vad lite man vet;-)! Vill gå, vill lära mig, vill vill vill.......Är helt såld! Vart lär man sig? Du skulle gå någon kurs va? Ha ha ha jag som trodde det va med hundarna!! *asg*

 
Victoria

Victoria

22 februari 2010 19:38

Det är ju helkul med lite varierad träning :) go Linda go Linda!

http://victoriali.blogg.se

 
Petra

Petra

28 februari 2010 23:00

Måste kommentera det där med tiggandet :) Jag & Katla har ju tränat in en del konster, och det är precis som du skriver: hon tigger aldrig, för hon vet att hon måste utföra något för att få godis. Fungerar superbra :)

http://www.donnaochkatla.bloggplatsen.se

 
Moa

Moa

3 mars 2010 08:41

Hej Linda!

Tack för två jättefina blogginlägg om vår kurs och det är fantastikst roligt att läsa hur du har tagit detta till dig!Du har en superbra häst och fortsätter du vara så här duktig kan du göra vad som helst men honom! Ser fram emot att få träffa er igen framöver!

Tack!

http://www.gryning.nu

 
Ingen bild

Shumpizen

20 augusti 2010 20:24

TEXTEN ÄR TAGEN IFRÅN CLICKERTRAINING.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda Calissendorff - 19 november 2016 14:36

 En uppdate från stallet!   I går så körde vi "lilla" slingan till Sörsvedje med Leapen & Estreem,så de får förbereda sig inför att gå i de dryga backarna sen om några veckor! Estreem var lika pigg och framåt som vanligt! *ler* Leapen är så lugn ...

Av Linda Calissendorff - 3 november 2016 20:31


I dag var Olov hit för kolla 2 st av stallet hästar då de var ett tag sen de kollades så de var dags! :) Först ut var Pandora som vi ville kolla då de dels var ett år sedan sist vi behandla henne sist och hon har ju gjort ett bra år på banan och gjo...

Av Linda Calissendorff - 30 oktober 2016 21:39

Resultat uppdatering från soligt Hagmyren! I dag så var vi försiktiga med förhoppningarna då Estreem blev till delad spår 11 och de var bra hästar i loppet som fick betydligt bättre utgångsläge än honom så vi fick lämna oss till turen och slumpen ...

Av Linda Calissendorff - 23 oktober 2016 21:59

Angenäm resultat uppdatering! Börja med strul pojken Brodde som verkligen stärkte sina aktier i dag då han segla in som 5a på nya auto rekordet 14.9 efter en perfekt resa i rygg ledaren! :) Super nöjd med honom då han inte gått ett lopp utan ...

Av Linda Calissendorff - 22 oktober 2016 16:23

Pandora fick en dröm resa andra utvändigt då Kaj kom fram hur bra som helst från bakspåret så blev så glad att de löste sig från start och de var fler talet som hoppade oxå så de såg frid å fröjd ut! Men så kom hon till första kurvan så se vi att d...

Fråga mig

15 besvarade frågor

Väder

Väder Bjästabacken

Presentation


Välkommen och kika in i våran blogg som handla om vårt liv som amatör tränare och min kära sambo som är amatör kusk! =)

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10 11 12 13 14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2010 >>>

Följ bloggen

Följ Stall Ardbeg med Blogkeen
Följ Stall Ardbeg med Bloglovin'

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se