Stall Ardbeg

Alla inlägg under mars 2010

Av Linda Calissendorff - 14 mars 2010 11:11

Jo allt livet kan passera en så jädra fort som av en olyckhändelse eller nått annat som man kan råka ut för sjukdommar mm.mm

Man brukar inse man själv är dödlig då de händer saker omkring oss som händer å man blir alldelens kall av bara tanken de kunda ha lika väl ha varit jag!!   

Jag är livrädd att dö inte själva döden så,men att nån ska hitta en tex sin familj eller  vem som helst de är minnen som etsar sig fast i huvudet som tex med min pappa som somnade in på soffan...

Jag vill inte att nån ska hitta mig så jag ha en rädsla att Robban åker på jobbet före mig och jag skjutsar ju Edwin på dagis TÄNK om nått hänt mig under natten och jag inte vaknar upp mer å Edwin kommer in å ska väcka mig å han får då en fasansfull upptäckt han är för liten att ringa nån de är min största rädsla...

Man ha ju läst några gånger om barn som varit i lägenheten med en död förälder i flera dagar utan att nån ha vetat om de,de gör jag får kalla kårar man ska inte behöva uppleva sånt...Hade en kill kompis som hittade sin döda far i sängen när han kom hem från skolan å han förklarade precis hur de gick till han kom in i sovrummet trodde han låg och sov så han smög in i mörkret och gick fram och skulle väcka han å han lade handen på kinden å den var alldelens kall...Han sa de kommer han aldrig över just den känslan att kinden var kall han var död!

Jag är som sagt livrädd för sånt när  man själv fått vara med om en sån sak...


Andelningen jag kommit in på sånt djupt ämne är för de hände nått hemskt hos en kompis i går... En av hennes inhyrningar en äldre kvinna som nyss flyttat dit hästen den hade varit där 1 vecka nu i går var ute på en ridtur runt lägdan där de bor och sen upptäckte de hästen stå utanför stallet utan ryttare... De gick å kollade vars spåren gick å de hittade kvinnan död på lägdan som nog hade brutit nacken i fallet! Fatta ni vilken jädra chock?

Jag vet inte hur jag skulle ha reagerat helt ärligt men skulle fått panik i af de kan jag lova...Hennes karl försökte göra upplivnings försök men de var för sent gick inte att få tillbaka henne till livet igen.

Hästen var en 18 årig FD ridkole häst som är trygg och en snäll häst men nått måste ha hänt kunde ha blivit skrämd eller skyggat för nått...

SÅ fort kan de gå man är ute på en ridtur och man faller så illa att livet kan vara slut där...

Jag känner jag fått mig en rejäl uppvaknade,jag kände inte kvinnan så men jag känner mig ha ett ansvar när tex Sandra rider ut på Kristallen jag skulle inte förlåta mig om nått hände henne medans hon tränar min häst...Visst de kan hända vars som helst men vem som helt men ändå sätt er in själv i situationen hur skulle ni känna? Jag skickar mina tankar till mina vänner som ha de jobbigt just nu!   


Jag ha ju haft änglavakt förut då jag blev sparkad i ansiktet av en häst då flög de bara ut 3 tänder å jag fick inga bestående men efter de men de kunde ha varit god natt för mig där oxå,så jag inser ännu mer nu vilken jädra tur man hade! Nästa gång kanske går de inte så bra...

SÅ nu rider ni ALLTID med hjälm och försök säga till vars ni ska rida nånstans så man vet vars man ska leta om de händer nått i skogarna de kan vara frågan om minuter om de vill sig illa...


Nu från detta tragiska händelse till nått trevligare att jag var in på banan i går med Wilmer för första gången så han skulle kunna spana in allt spännande där inne inför 2 åring seriens start i April!  Han brydde sig inte ett dugg på reklam skyltarna som de kan bli lite spooky för utan han trava runt å gnägga lite så han är ju för cool våran pålle! De kom ett gäng från ponny skolan så de blev lite liv å rörelse men han brydde sig inte om de heller men han ville gärna springa lika fort som dom å de är ju snigel fart...   

For i väg en sväng på rakbanan men där var de hyfast underlag om de kunde harva till där lite så de blir jämnare men där fick vi uppfarten rikigt bra när han slappnar av och bara flyter fram å inte funderar på allt runt omkring! Skulle ha kört med käken men den tar vi nästa gång,måste ju lära han att han ska vila i den så blir han mer stabil i traven...  Så jäkla roligt att hålla på med honom är han är lugn å snäll men när vi skulle hem så blev han lite frän när han kom ut från duschen han börja hingsta sig lite men de måste man ju få visa att man är stallbackens snyggaste ju!  


Nu måste jag ut och göra nått med Orujo han är så under stimulerad just nu stackarn ha inte haft tid över till honom när man tränar 2 st och jobbar... Men måste ta tagi detta nu när man känenr sig lite piggare efter förkylningen!   


Take care där ute i vårsolen!


                     



Av Linda Calissendorff - 12 mars 2010 12:54

Satt nyss å läste en blogg som jag följer som hon hade lite funderingar kring oss hästmänniskor (Hon är även själv hästägare)

Hur man själv inte inser att man kanske luktar häst dvs på håret tex när man ska bara springa in på affären en snabbis...Man tycker själv inte man luktar men man undrar hur andra upplever de som inte har hästar?! Man vet ju själv hur man reagerar när nån kommer och lukta ladugård då sticker de ju i näsan på en annan när man står bakom dom i kön!    

Jag tvättar inte mitt hår varje kväll så visst kanske stinker jag när jag jobbar men inte känner de själv... jag ska banne mig fråga mina abteskamrater på måndag för jag vet de skulle svar ärligt! *ler*

Hur många gånger ha man inte på hålla på skämmas i hjäl om nån ska åka med i bilen då man får panik städa bort typ havre,hö eller nån häst pryl som stinker stall?    Ja då börjar man svettas å stamma ur sig en massa ursäkter varför man ha de som man ha de,men de är bara face it å säga man är inte mer noga än så här för de är ju ens liv helt enkelt! Gilla mig som jag är eller skit i de...   

Eller när man sitter i bilen med en icke häst människa som man känner paniken komma krypande för när värmen kommer i gång i bilen så stiger lukten av häst skit/häst piss för man skulle ju "bara" ta av benlindorna i sina icke stall skor....   


Visst är de roligt ibland att vara civil och vara uppsminkad som bara den å kunna knalla på stan och ha de skönt,men de är fan så skönare att komma hem slänga sig i ett par lång kallingar å sen på med raggsockarna de är liksom jag de!   


Förut kunde jag inte gå på stan osminkad men nu skiter jag fullständigt i vilket de är många gånger som man gått på stan utan smink å de gör mig inte ett dugg helt ärligt!

Man kan se vissa liksom tittar på en när man kommer i jogging byxor (som tur är mer vanligt nu märker jag bland de unga) så man är väl lite "inne" då nu tack å lov, men som sagt gillar inte folk se mig utan smink eller med snygga kläder så kan de ta sig i arselet  för då är de ändå ingen jag vill umgås med!    

Är de bara utsidan som räknas så är detta en tragiskt värld vi lever i men tyvärr är de just precis dit vi är på väg...

Men då är de skönt de finns vi som är mera lortgrisar som väger upp detta utseende fixering som pågår världen runt!   


Så mitt sista mening är: STÅ PÅ ER ni är inte ensamma! *skratta*



Av Linda Calissendorff - 11 mars 2010 21:01

I dag var vi i väg med vår stora pärla Kristallen ner till Timrå för att kolla upp frambenet efter hon blev i hop sydd. Hon har fått som en broskbildning (överben) precis nedanför framknät väldigt nära knäleden så kändes att de var vikigt att röntga å kolla läget så de inte stör henne när hon travar!

Först kände han igenom henne och han sa hon är ju fortfarande lite varm i området så de är fortfarande aktivt med att läka men inte konstigt efter 5 veckor sen de hände... Sen gick vi in och böjde först H fram som hon oxå fick en smäll på men där blev hon bara gallig några dagar efter men kändes lika bra att kolla de på samma gång!

Hon stod med öronen framåt nöär han böjde å travade så glatt i väg utan de minsta berörd! Sen böjde han försiktigt V fram för att kolla hur de verkade men han sa de var inget motstånd i böjningen så travade vi i väg å han sa -Hon ser klockren ut så lätt å avslappnad fram i bogarna så de där är inga problem! Matte=   

Sen bar de i väg in i röntgen å vi tog plåtar i alla vinklar å sen kom han å hämta mig å sa -de är en liten förändrig på knä..... Då kände jag -NEJ de får inte hända att man står med skägget i brevlådan igen,inte nu när de här känns som den bästa häst vi haft med tanke på hur fräsch hon är i sin kropp å benen så kan inte de vara slut redan nu för en sån olyckshändelse....  

Jaha suckade jag du får väl visa å förklara....

Per sa då ingen fara Linda de här kommer gå bra men du hade tur i oturen om jag säger så! Han visade då att 7 mm från nedre knäleden så har hon ett överben av smällen, så de var så liten marginal att de kunde ha stört henne att de börja växa brosk (ben) över knäleden men de verkar ha stannat så pass nära att de inte stör henne i dag utan är mest ett skönhets fel!

Jag kände som jag hade lust att hoppa omkring å göra glädje skutt å rakt ge Per en puss för han är så otroligt BRA att förklara saker att man kommer aldrig ut där ifrån å inte fattat vad han sagt utan allt är noga förklarat så man inte ska missförstå!   


Han sa att de var rätt gjort av mig att börja lunka igång henne försiktigt och öka tempot eftersom så inom ett par veckor kunde jag intervalla som jag gjorde innan utan problem!   

Men jag skulle hålla noga koll så överbenet inte förändrades eller om jag såg hon börja reagera när hon travade fortare,men han sa de -Här kommer gå bra Linda! Å de tror och känner jag med!

Sen första dagen jag körde henen ha jag känt detta är hästen jag väntat på trots hon inte ha en guldkantat stam men hon är så otroligt fin att ha med hon är lugn och trevlig å man njuter när man sitter å kör fort med henne så jag tror vi kommer ha 5 fina år tillsammans på travbanan om hon får vara fräsch!   

Så nu blir de nog start i sommar ändå å de känns TOOOOOOOOOOOOOOOOOOOPPEN!


Nu ska jag ut å fota lite kort på El Niño de är en tjej som är lite sugen på honom så hoppas hon kommer tycka om honom men vem kan inte göra de han är ju ett sånt chramtroll!


Ha en bra kväll ni andra de ska jag ha!


Cio!

Av Linda Calissendorff - 10 mars 2010 23:12

Läste lite intressant läsning av Arne Lindholm som är proffessor på mälar kliniken om unghäst träning! Ha läst den förut men de är bra skrivet och ja försöker följa de med Wilmer så gott vi kan!   

De är synd att oftas när man läser såna här rekomendationer så är de på varmblod de menar, men han tog ju upp angående intervallerna att kallbloden ska ligga runt 2,20 farter inte mer!

Så jag ligger nu och kör runt 2,50 med Wilmer men han travar ju på mon oxå med vinter underlag som suger så jag kör inge fortare än så utan väntar tills 2 åring serien kommer i gång då kommer farten automatiskt när man är på banan med andra kompisar utan jag låter han ligga i ett bra tempo där han får ta i lite mera bara för att lära sig trava och hålla farten uppe i lite längre sträckor.

Vi får hoppas jag gör rätt de är ju min första unghäst som jag tränar inför kommande karriär!   


Unghästträning
Sept-Dec

Efter inkörningen är det bra för hästen om man har möjlighet att ägna lite tid åt att skritta, och även sedan emellanåt. Skritt är enligt AL underskattat och ökar hästens förmåga att bära sig.
När hästen är redo att börja gå långsamt (jogga) så bör man öka 1 km i taget tills de orkar gå 1 mil på ett bra sätt, då kan intervallträningen påbörjas.
Den första tidens långsamkörning bör innehålla korta sträckors (max 100 m) fartlek, där hästen får tänja på sig och öva koordinationen. Då förbereds leder och ligament för framtida belastning.
Jan-Mar

När hästen har ovanstående grund i kroppen så ger Arne ett exempel på ett träningsschema för
den nyblivne tvååringen:

Intervaller 3 gånger/vecka:
1) Uppvärmning minst 3 km
2) 3 x 500 meter på puls 190-200
Vila 1-2 minuter, eller till puls mindre än 150.
Detta kan innebära farter omkring 1.55 för varmblod och 2.20 för kallblod under denna period.  

Nedvarvning är mycket viktigt både på unga och gamla hästar! Det minskar skaderisken och stelheter. Efter de tre intervallerna bör hästen få 2 km nedvarvning med skritt sista 500 meterna innan den kommer till stallet.
Hur länge ovanstående program ska pågå måste förstås avgöras från häst till häst. I detta exempel så börjar hästen gå banjobb efter 6 veckor.
Då byts ett intervallarbete ut var 10:e dag, mot 1600 meter på rundbanan.
Kör även rundbanejobben efter pulsmätaren i början (puls 190-200) så att hästen inte springer sig trött. Det leder till negativa upplevelser.
Arne betonar här att farten successivt ska sänkas i rundbanejobben, inte i intervallerna, där ska hästen ligga kvar på ungefär samma puls.
Han tycker sig ha sett att det finns all anledning att ligga kvar länge när tvåringen kommit ned i farter omkring 1.40, även om den kan springa fortare. 

Vill man öka belastningen så kan man i stället lägga på en intervall (max 4 totalt), och eventuellt korta vilan emellan intervallerna.
Just det här med korta intervaller för unghästar, är viktigt enligt Arne Lindholm:
Vill du öka intervallen till 800 m? Ja, då lovar jag dig att du måste sänka farten med minst
5 sekunder, för att inte få negativa effekter på unghästen. Det är inget jag rekommenderar, det finns helt enkelt ingen anledning att köra längre än 500 meter. 

Styrketräning, t ex backe/tryckvagn, är heller inget han rekommenderar på tvååringar.
Det kräver pulsmätare och stor fingertoppskänsla. Styrketräning lämpar sig bättre för vuxna hästar men kan fortfarande överdrivas och ge skador. Hursomhelst måste den också kombineras med annan träning, annars är risken stor att hästen blir seg och ospeedig.
Att dra däck rekommenderas inte, om inte däcket kopplas av emellanåt, annars blir träningen alltför statisk. 
 

Riktlinjer för tempon på puls 200 hos Svenska Varmblod (1000 m efter uppvärming, tränade individer)
2 år 1.34-1.38
3 år 1.30-1.35
Äldre 1.24-1.28
Att veta sin hästs maxpuls är av stor vikt för att kunna träna individuellt. Maxpulsen ses oftast i slutet av ett snabbjobb/provlopp.

MAXPULS         90 %         80 %
240                     216             192
230                     207             184
220                     198             176
210                     189             168

Som du ser så varierar det oerhört vilken nivå du ska träna på (85 %) beroende på vilken maxpuls som din häst har. De flesta har en maxpuls på mellan 230-240, men variationer finns.


De är svårt att veta maxpuls på unghästar de kommer ofta inte över mer än 200 i puls utan den utökas med tiden.


Nu ska jag ta en skön varm dusch så jag kan hoppa ner i soffan å se lite på TV innan sängen ropar!   

Sov gott!!

Av Linda Calissendorff - 9 mars 2010 21:48

Jag både ser fram imot att fara med kristallen till PH vet samtidigt som jag är så nervös de ska ha blivit nått med hennes framknä efter hon slog omkull vagnen när hon skar upp benet...  

Tanken slog mig i kväll när jag står å titta på henne att shit tänk om de ska ha blivit nån komplikation som typ ställer till så man inte kan träna henne mer... Hon ha ju som en hård liten bula strax under knät känns som hård brosk så man vet ju aldrig man ha ju åkt förut till vetrinären med bara goda tankar och åkt hem med en häst som är praktiskt utdömd för travet... så man är aningen nervös som sagt de kan hända mycket vid ett sånt i slag som hon gjorde kan ju ha blivit vad som helst! Känns skönt att man ska kolla i af så man får veta vad prognosen är men tycker hon borde ha varit halt om de blivit nått med knät då skulle hon inte trava så rent som hon gör men man vet aldrig hästar är verkligen djur som kan skymma undan sina skador de ha man varit med om förut oxå.

Men jag ska röntga & ultraljuda när liks försäkrings bolaget hjälper till en del så lika bra att utnyttja allt man kan när man liks ska betala självrisken så bara passa på!   


Ja ska ta bort dessa negativa tankar å se en film nu som avkoppling efter denna blåsiga dag!

På lördag blir de travgalan med goda vänner ska bli såååååå roligt å man vet aldrig om man hamna på krogen efteråt vi får väl se vad som blir! Jag vet bara de ska bli skoj som FAN att parta med Linda-Li de brukar aldrig vara tråkig med henne i närheten!   

Men vi behöver chafför finns de nån frivillig som vill köra så ring! *skratta* Sen gärna nån häst insläppare med så bara höra av er!

  



Av Linda Calissendorff - 7 mars 2010 20:06

Läste en intressant artikel på Stall Bredbyn nyss om hur man optimalt ska värma inför ett travlopp där hästen ska prestera på max så man inte ha värmt för mycket/för lite.

De där ha jag haft ångest över massor av gånger för de är j så vikigt att hästen ha en ärlig chans att kunna prestera på topp så de är en hårfin gräns om man nu inte känner sin häst väldigt väl inför lopp!


Jag tycker de finns för lite tid mellan loppen att hinna värma som jag skulle vilja men de är ju olika på banorna oxå hur man man gå tillväga som...Helst hade jag vilja kunna skritta och trava fram hästen alldelens innan kusken ska hoppa upp å defilera och göra några provstarter men man är ju orolig man ska missa att hinna dit i tid så man ha ju ofta väntat inne i stallet på gången!

Jag gillar Danneros bana för där kan man värma upp på deras rakbana som är alldelens intill banan så de är perfekt för att kunna göra som jag vill men på solänget går de inte för bilarna kör ju över våran rakbana för komma in till pubikplats...Lite dumt gjort tycker jag men de går ju inte lösas på annat vis heller...   Så vi kan endast värma på ca 150 meter på våran rakbana visst går de men de är ju halv tjatigt att springa runt på så liten yta å man är ju en bit från stallarna med... Umeå ha jag aldrig varit ut på nån slinga så där kan jag inte säga så mycket om men tror de är nån väg man ska över för att komma dit så man får väl kolla upp de innan man ska upp för nån start framöver!   


De tog även upp att de hästens muskler hinner oftas kallna om man värmer 1 timme innan loppet så de var inte de optimala heller så därför jag skulle vilja traska runt ute tills de är dags att fara ut på banan! Sen är de lite läskigt att värma inne på banan de kommer ekipage från höger å vänster så man sitter på helspänd för att inte vara i vägen för nån, men de är ändå en mäktig känsla man känner sig som Stig H bakom hästen när man kika ut över publiken! *skratta*   


Vetrinär 

Leif Stilling menar att det är extra viktigt för kallblod att uppvärmningen inte blir för hård.

- De har större andel av den typ muskelfibrer som bara kan utföra arbete med syre. Det betyder att kalllblod generellt sett inte har lika bra förmåga som varmbloden att arbeta anaerobt, d v s utan syre till musklerna, menar Stilling. Därför är en hård uppvärmning särskilt olämpligt för en kallblodshäst.


De var intressant att veta inför framtiden de hade jag ingen aning om hade ni?   


Over and out! =)



Av Linda Calissendorff - 6 mars 2010 21:40

Tack vara Iselin så fick man veta i dag att en avkomma Filofax N.O efter Åkre hade debuterat på tiden 1,33 K och vunnit med 8 längder!!

Hästen tränas av JOP men ändå vilken start den måste man bara följa! Hoppas han kommer slå igenom som avels hingst,hans avkommor är så unga än men snart så kanske man kan se en del på banan framöver!   


Wilmer kändes inte som en rund miljon i dag på mon tror de var lite tung sprunget på sidensjö rakan i dag nu när de är tö väder för när jag ville han skulle trava på lite så blev han rullig men de kan bara vara en tillfällighet som sagt vi får väl se framöver!   


JAg diggade dessa brudar i kväll men de gick inte vidare...

Av Linda Calissendorff - 6 mars 2010 21:36

Man kan göra allt med sin häst bara om man vill!  




Fråga mig

15 besvarade frågor

Väder

Väder Bjästabacken

Presentation


Välkommen och kika in i våran blogg som handla om vårt liv som amatör tränare och min kära sambo som är amatör kusk! =)

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5 6 7
8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Mars 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards