Stall Ardbeg

Alla inlägg under maj 2010

Av Linda Calissendorff - 12 maj 2010 23:13

Jo de ska jag berätta att de var en stor rackare till tjej som verka kommit i HÖG brunst!!

Så där ha vi problemet förhoppningsvis att hon liksom var inte på G i går!   

Linda-Li kom ut en stund i kväll å vi gick och kika runt på hästarna så vips så hör vi nån som står och piper som en gummi anka i hagen å de visade sig vara Kristallen som nosa på Tradee under tråden å piper varje gång de nudda varandra! *skratta*

Sen  börja hon pissa som en galning å kunde knappt gå med bakdelen så de är nog ett sto som inte är villig vid brunsten då tyvärr...

Men man kan inte få allt när de gäller ston!   

Blir hon drygare vid körningen så får man prova sätta in en kula bak i höna( som vetrinärer gör inte jag själv) *ler* så kanske de ger med sig de är ju lite jobbigt med brunstiga ston när man vill ut och tävla de är ju i brunst var 3;je vecka...Men där ha vi ännu en förklaring för gubben hade frågat Robban om hon inte var brunstig i går å vi hade inte sett nått heller så de var nog i dag hon kom i gång på allvar!


I kväll var jag ute med hurtbullen Wilmer i skogen å jädrans vilken energi han ha fått!!!   

Han låg på å när vi skulle ut ur stallet så börja han små hoppa med baken när jag ville han skulle stå stilla,kanske gurkmejan som bröjar ge sin verkan!   

Men roligt med arbets glad pålle!


Nu ska jag slänga mig i soffan är lite trött å vill slöa framför TV innan sängen kallar! =)


See you!

ANNONS
Av Linda Calissendorff - 12 maj 2010 18:49

Jag bad Robban ringa upp han som hade ägt Kristallen för jag fick för mig i går kväll att hon lagt ner grejorna förut medans han tränade henne så bättre veta hur de gått tillväga så man vet för minns han sa "att hon kunde vifta på svansen när pisken åkte fram"  så kändes som de varit med om detta förut...

Han sa hon hade aldrig stannat utan hon hade kommit 3:a i ett provlopp å kämpat i mål den gången så han kunde inte förstå hur vi menade,Robban sa ju oxå att vi inte skulle vara sur om nu så var fallet utan mest så vi kan ha nån aning om hon nu blev stumm på slutet eller om hon bara sket i å ta i mer för hon kände de var liks kört att hinna i kapp...

Men han neka hon hade inte visat sånna tendenser som sagt å de hade inte testa ryckproppar heller så de var ju bra om de stämmer så ha man en gas i framtiden att utnyttja!


Jag blir sällan nöjd utan ville forska mer så vi ringde upp Carl johan jepson som mest ha kört hans hästar och han hade även kört i provloppen där nere så tänkte att han skull kunna komma med tips för de var ju 1 års sen sist han körde.

Han sa att hon aldrig stannat av men att hon kunde bli en häst som gjorde de om man pressat henne för hon var som bekväm sa han och de stämmer ju hon gör helst inte mer än hon måste å hon beter sig lite som unghästar å kika runt på saker så hon är väl helt enkelt inte skärpan än som sagt men de brukar komma med tiden så de får vi hoppas!

Han hade mest kört henne med helstängt huvudlag å de minns jag nu att gubben sa för hon skulle just skärpa till sig, å jag minns jag tänkte att hon ska banne mig lära sig gå med öppet så man kan ta fram de helstängda sen som extra gas i framtiden!   


Så nu blev man lite lugnare i sinnet då var de nog som sagt för tufft för henne att gå i ett 24s lopp men hoppas en gång är ingen gång får vi hoppas! (matte ha lite ångest)   

Å Ricky drev ju henne inte in i mål så de ska nog gå bätttre nästa gång, hon travade ju en 25 tid efter endast 2 provlopp å ett 7 månaders vinter träning så man ska faktiskt vara rätt nöjd ändå!   

Men tror de är för hon rör sig så lätt som jag trodde hon skulle fixa de lite lättare, men de klart där ser man vad de lilla extra gör mycket som sagt när de gäller farter inom travet!   

Man glömmer så lätt att hon ha ju endast kvala som 3 åring hon ha ju inte tävlat förut så hon ha ju inga tider i kroppen men man tänker som en åsna i bland skulle ha låtit bli att vara med nu när 28s loppet inte blev av men de är som de är nu å bara ta nya tag!   


Så nu ha jag bestämt vi drar ner till Dannero på måndag för ett lunka runt ett 28s lopp där nere så hon får se en ny miljö och vi ska liks ner å hämta den nya sulkyn så får Stefan Edin köra henne så får vi se hur hon beter sig där nere som sagt!  


Nu ska jag ut å köra min lilla räcer Wilmer på mon innan mörkret faller! Han är så hingstig nu när han går själv i hagen så man får hålla han lite kort för han får lätt för sig att jag är hans lek kompis så nu är han lite små dryg men de är väl hormonerna som spelar runt i huvudet på han! *ler*

Han ser ju galanta damer över allt nu stackarn!   ANNONS
Av Linda Calissendorff - 11 maj 2010 22:55

Ha nu suttit å kikat Kristallens provlopp eftersom vi ha en pulsmätare som tack å lov går att göra de man kan ju se hela loppet i fart och i puls så de är HELT ovärdeligt!


Ja åter till provloppet!


När loppet väl drog i gång så stack de rutinerade hästarna till ledning i rask fart hon öppna då på 1,20 så hon hängde på runt första varvet gick på 1,24 sen sista 500 m så drog de på för de var ju frifart hon låg då på 1,17 som fortast innan hon helt enkelt dala genom fältet och ville bryta ut ur banan mot ut gången...

Hennes tid blev 1,25 hela distansen.

Ricky tyckte de kändes som hon bara släppte grejorna å gav upp när de andra trava i från henne å så klart mycket möljligt, men nu när man ser så kan man förstå varför som sagt sen hade hon snabb återhämtning men kanske ska man inte alltid kolla pulsen för kondisen är de inget fel på men muskler kan ju stummna ändå hon låg ju på 227 i puls vid målgång så helt klart hade hon mjölksyra... men man får vara glad för så snabb återhämtning i så fall eftersom hon låg på 98 när han kom in så pulsen dalade snabbt!    

Jag var skit besviken när han kom in för vem vill ha en avläggare till häst som jag först trodde vi hade,men hon var nog helt enkelt inte redo för dessa farter än så lätt att vara efter klok bara för de inte blev ett 28s lopp...  


Så nu hoppas vi inte de sätter sig i huvdet,men som sagt Ricky drev henne inte när hon sluta ta i så kanske tur de så här i efterhand!

Då kunde man ha förstört mer känns de som!   


Så nu tränar vi vidare och ska öka lite mer i farter  på rakbanan när de får till underlaget där annars får jag köra fler intervaller med lite med speed i så hoppas vi att de ska gå framåt på de!

Hon ser ju så jäkla fin ut men spetsade öron så jag tycker en som inte vill springa ska inte se så positiv ut som sagt!

Så håll tummarna att vi går framåt på denna prestation och att skadorna håller sig borta i från henne...   


Nu ska jag ta e lååååååååång skön dusch fryser som satan efter ha varit ute på änget!   Av Linda Calissendorff - 10 maj 2010 13:32

De ska nog gå de här med känner jag i min mag känsla å den brukar inte ha fel så ofta!   

Ringde å skulle anmäla kristallen till i morron kväll i 28s loppet men de var inga anmälda så de blev ett 24s med fri fart sista 500 m i stället!

Prata med Ricky å han trodde de var lugnt de är ju bara ligga i fältet å låta henne trava med han sa hon gör ju de hon måste så ingen fara med tempot!


Shit nu börjar vi närma oss kval tider på allvar så de känns lite skrämmande samtidigt hur roligt som helst!!!

Ett kval är man alltid nervös i för där ha du kvitto om du har en häst som håller måttet för att starta inom en snar framtid alltså om man har en starthäst eller inte.... Sen är de ALLTID en massa ögon på när man ska kvala för folk vill se vad de har att göra med om de går med lätthet eller en trött häst så man vet ju själv hur man är de är alltid roligt att se när folk ska kvala så snart sitter vi där själva som sagt....  


Men kristallen känns som hon är i sitt livs form efter intervallerna i lördags är hon bara mer taggad så ska bli spännande att se henne trava på lite i morron!!   


Var in på banan i dag med Wilmer å körde ett 1640m jobb han var skiiiiit fin! Han travade med lätthet 2,25 sista varvet så de ser ljust ut för nästa omgång på 2 årings serien!   


Nu ska jag i väg på jobb så måste nog tvätta av mig lite dynga efter man kört häst *ler*


See You!!!!!!

Av Linda Calissendorff - 10 maj 2010 09:35

Blev utmanad att skriva 10 saker som ni kanske redan vet eller inte vet om mig beronde hur väl ni känner mig!   


Nr 1: Ha en rätt svår astma mot just hästar,hundar,hö,stall miljöer men ha alltid sagt att den dagen jag måste sluta med djuren är de lika bra jag skjuter mig själv    så jag härdar ut!


Nr 2: Har ett eldigt temprament tänder till på alla cylindrar om nått inte går som jag vill!


Nr 3: Min första häst blev en shettis( som skulle säljas) som jag helt sonika bara tog hem till min kompis stall som lägligt hade en stallplats över,sen gick jag hem till mor & far å sa att nu ha jag skaffat häst endast 9 år gammal var jag!

Som tur var fick jag faktiskt behålla henne annars visst de vilket jäkla liv de skulle bli! *skratta*


Nr 4: Ha råkat ut för 2 st olyckor med häst i mina 25 år inom häst sporten,den första var ett benbrott de andra var en spark åt ansiktet så 3 tänder flög ut hade tur att de gick så bra som de gjorde!   


Nr 5: Hatar att städa & laga mat tycker de är ett evigt ont som man måste göra då man inte ha en karl som är speciellt intresserad heller....


Nr 6: Har fastnat för en såpa på Tv som gått sen 1965 då den startades som heter "våra bästa år" hinner jag inte se den så måste jag spela in den!   Sjukt I Know!


Nr 7: Är lätt stressad...  


Nr 8: Tar lätt på mig andras problem är de nån som mår dåligt så blir de som jag mår sympati dåligt med...   


Nr 9: Är en bra lyssnare om nån vill prata ut om sin problem!   


Nr 10: Är en både morron och kvälls människa, kan kliva upp tidigt å vara pigg även om jag gillar att vara uppe länge på nätterna!


Nu utmanar jag dig vidare att skriva 10 saker om dig själv de är inte lätt när man väl ska göra de men kul för andra att veta!   Av Linda Calissendorff - 9 maj 2010 23:53

Är vi allt för självupptagna i dagens samhälle? Svar JA!

De känns som de rätt så  sällan man får höra nått vänligt av nån så när en person gör de så blir man så ursäktande i stället för ett enkelt TACK!   

Ett bra exempel är en vårdtagare på mitt jobb som jag diggar för hon är inte som alla andra utan hon kan säga precis vad hon tycker(även de hon inte gillar) å  bland på morron när man kommer säger hon  -Men vad fin du är i dag! (oftas när man orkar kletat på sig lite smink för hon gillar när man gör sig lite extra fräsch) då är de lätt man säger... Jo men hade som tid i dag eller äsch jag ser väl ut som jag brukar göra! Då brukar hon spänna ögonen i mig å säga.

-Du ska inte ursäkta dig utan säg bara TACK!

Förstår inte varför de ska vara så svårt?


Sen är de åt andra hållet att man sällan berömmer folk för deras egenskaper eller om man tycker nån gjort de bra så sitter de långt inne för vissa att säga några enkla ord... så trist att de ska vara så här i Sverige för de är ganska vanligt bland svenskar som sagt.

Ha jobbat åt en kille som kom från marocko  å han sa alltid att vi i sverige är så "tör" för av honom fick man beröm när man gjort nått bra å även fick man på käften om man gjort nått dåligt de är liksom mer raka rör med att jobba med en chef som han var!

Men jag uppskattar att folk är ärlig och säger vad man tycker!  


Så med de vill jag ha sagt att lämna lite fler positiva ord till din medmänniska de behöver man få höra för de är alltid trevligt att veta de man gör är uppskattat å man växer som person!


Sen finns de såna som bara pratar om tex sina hästar å kan knappt haspla ur sig en enkel fråga som- Hur går de för dig å dina hästar?

De knappt lyssnar om man för en gång skull börjar prata om nått annat än deras hästar...

Såna tar bara en massa energi för man måste ge å ta när man pratar, annars orkar man inte med såna personer så är de bara!


Jag & Linda-Li kan talas vid varje dag i typ flera timmar om ditt  datt å vi diskutera allt mellan himmel å jord så av henne får man  mer energi av och en bra vän att bolla ideer med!

Man vet att man får ett ärligt svar av henne så de är de bästa med hon,å tål man inte höra de så ska man inte fråga henne för hon är rak på sak men jag uppskattar de hos henne! Så TACK min vän för du finns!   I just LOVE you!


Ska avsluta med att ni som ofta lämna kommentarer  här ni ÄR duktiga på skriva fina ord när man behöver höra de så ni ska ha en eloge!  


Sov sött nu de ska jag göra!   


Av Linda Calissendorff - 9 maj 2010 19:58

Anna som är verksam inom kallblods änglar ha skrivit denna info om deras Pia Hulteby stam de är ju Wilmers mor-mor!   


Wilmers mormor mor Augusta var ju en stjärna på sin tid, dvs 1960-talet. Det är ifrån henne som pia hultby (Mor-mor) fått sin black-gen.


Pia Hultebyär ju egentligen ponny, 147 cm över Laholmsbukten. Men rödblacka mormor Augusta var ännu mindre, endast 143! Så det är inga stora hästar i släkten.


Men liten som hon var Augusta, så var hon en utomordentligt travsäker liten dam. Hon visste också när hon inte behövde ta i och det var allvar. I träning och provlopp var hon ganska slö, men när det gällde var det fart på den lilla röda. Precis som en riktigt travhäst ska vara.


Augusta hade sprungit in ca 30.000 kr när hon som 10-åring flyttade till Gustav Jonsson i Bergsjö. I hans ägo sprang hon sedan in ytterligare 120.000 Stora pengar på den tiden. Allra bäst var hon som 14-åring och slog faktist banrekord på Bergsåker som 15-åring. En riktigt krutgumma.

Hon hade i rekord 31,5 Ak så de var en hel del fart på den tiden hon tävlade som sagt hon är ju född 1953!   Augustas dotter Tysta är mor till andra kanonston som Hulte Tina som travde in 880 000kr och mormor till Hulte Tilda som i dagsläget travat in
1 154 800
kr!! Och sist med inte minst Hulte Cissi som ha 692 800kr på kontot!

Tysta var dock inte black som sin ostartade syster Gusta - mor till Pia. Så det är inget fel på moderstammen vad det gäller travprestationer.


Det gick förresten rykten om att Augustas mor, Svinga, inte var enligt stamboken, utan hennes far skulle ha varit helfinska, så kallad "ringare". Det kan inte stämma, för Svingas blackgen kom från Klang - hennes far. Så där hade knappast någon finsk hingst varit framme.


Så här såg hon ut när hon var i farten:


  Pia är som sagt liten, men hennes första föl Vikens Wilma var rätt "normal", dvs 154-155. Hon däremot hade en gigant till pappa, Forin Brage. Han var hela 163 i manken, vilket är väl bland det större man ser hos en kallblodstravare. Så då kan man väl tro att det blev lagom mitt emellan för Wilma.


Det intressanta med Forin Brages storlek är att hans mor Forini inte var särskilt stor, runt 152. Men att alla hennes avkommor var över 160, oavsett vilken hingst som var far. Ja, så det är ju inte alltid så lätt för oss att försöka styra det där med höjd på avkomman!


Här en bild på Pias förre pojkvän. (wilmers mor-far)


 

Av Linda Calissendorff - 9 maj 2010 19:38

Så jäkla bra jag skratta så jag kissa NÄSTAN på mig!   Fråga mig

15 besvarade frågor

Väder

Väder Bjästabacken

Presentation


Välkommen och kika in i våran blogg som handla om vårt liv som amatör tränare och min kära sambo som är amatör kusk! =)

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6
7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Följ bloggen

Följ Stall Ardbeg med Blogkeen
Följ Stall Ardbeg med Bloglovin'

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se