Stall Ardbeg

Alla inlägg under juli 2010

Av Linda Calissendorff - 15 juli 2010 22:12

I haft min premiär tur med Victor i kväll på rakbana på änget och de gick galant som bara den!   

Vi testa att sela på gången för att se han hur han reagerade eftersom de brukar stå och hålla i han med grimskaft så han inte får panik på gången men de gick faktiskt bra att han stod fast!

Just när han kom in i stallet var han lite på tårna och stod och skrapa med framhovarna men sen så lugna han ner sig och vi sela på i godan ro för att sen öppna dörrarna och Robban kom tillbaka för släppa ut oss! Så de kändes hur skönt som helst att de var första gången han var där och att de gick så bra!

De blir säkert lite annat när de är tävlings dag men de är dock en början på att han börjar att lita på oss.

Han är för söt så fort jag kliver ur bild så blir han lite nervös han trampa på lite med hovarna å så fort jag kommer in så lugna han ner sig så jag tycker vi redan på bara 3 dagar ha utveckla en fin kontakt så de värmer ens hjärta om nått!   


Jag körde 6 st intervaller i mellan 1,35 fart upp mot 1,30 och han var som en radio bil att köra så häftigt att känna på accelerationen och hur han bara lade ner sig i grejorna och sträckte ut!

Hur coolt som helst!

Nu fick man känna på hur en häst ska trava för att få in 300 tusen kr på kontot!   

Han var inte nämn värt berörd efter intervallerna han fick skritta av länge och sen en härlig dusch efter de som han njöt av!

Sen var de bara åka hem igen och jag kan säga han längtat efter Ester han blev såååå glad att se henne igen så de är de man hoppas på att han ska veta att han ALLTID kommer hem efter han varit i väg på snabbjobben!

Tror de kommer göra gott av att fara in 2 gr i veckan så han märker att inte varje gång man ska åka transport blir de för att tävla och tömma sig totalt kroppsligt, de kommer nog lugna ner han oxå som sagt!


Hur som haver så var de Skiiiiiiiiiiiiiiiiiit kul att köra han satt med ett smile hela tiden som ett barn på julafton! *ler*


I morron hoppas jag att han ska kunna få akupunktur av Ronny om han inte ska ut till ulvön så hoppas han inte ska de då!  


Nu måste jag sova ska jobba i möra....


Natti natti!


ANNONS
Av Linda Calissendorff - 13 juli 2010 22:50

Sandra lyckas alltid ta så fina kort eller sanningen är att de var hennes mamma denna gång men vi brukar sno varandras kort så nu stal jag några fler av henne! =)


Tardee & Sandra!

 


Victor i sin nya luva

 

Kristallen & Sandra som myser!

 

Detta kan man kalla kärlek!

 

Ester som blivit rund om magen...

   

Stallets snygging!

<  

ANNONS
Av Linda Calissendorff - 13 juli 2010 22:25

I kväll kom Monica min underbara kiropraktor hit för att kolla igenom honom innan hon ha semester,trodde inte de skulle vara större fel men bäst att kolla ändå innan man tränar i gång han.

De hon hitta var att korsleden (SI leden) var ur läge och att han ha massor av spänningar som kramper i musklerna i hela baken troligen p.g.a han spänner sig och stressa innan loppen så hon fixa till korsleden sen fick han laser på hela rumpan på bägge sidor!

Hon trodde även som jag anat att han kan ha lite känningar av magkatarr för han är lite stressad sen hon tyckte med han var lite muskelfattig och lite tunn, men de kommer du fixa sa hon så de är  jag inte bekymrad över så de känns skönt man ha de förtroendet!

Ha beställt örter som ska fixa han mage så hoppas de kommer snart på posten!   


Kan säga att Victor njöt i full drag han gäspa och slicka sig runt munnen,hängde med huvudet och var så lugn å go!

Efter de så fick han massage av mig och han försöker hjälpa till med att ha den sida man massera avslappnad så han står och vila på de benet även om han tyckte de gjorde lite ont så stod han kvar så de är ju perfekt de är svårt att komma åt en muskel som de står och kämpar i mot med...   

Sen så äter han med god aptit och de känns toppen då ha han ändå landat lite redan, för en stressig häst äter inte gärna och ta sig inte tiden... men han äter nu musli för magen kommer inte ge han havre i första taget förrän jag tror han fixa att äta de,havren blir de ju mera överladdad av så kommer bli olja han får sin energi av  i stället så jag tro de kommer bli så bra de här!


Han får gå ute dygnet runt nu med sin Ester vi köpte en huva som täcker öronen och hela huvudet för han var irriterad på knotten som vi ha så nu går han omkring och slipper de små jäklarna!


 Vi sikta in oss på ta en  premiär tur på torsdag efter jobbet så ska bli spännande att testa köra honom å se hur han känns!

Han rör sig som en dröm i hagen så lätt och med spänst i stegen trots sina spänningar hur ska han inte bli efter man fått lös dom?

Tror jag inte kommer kunna sluta le sen när jag kör honom...  


Nu ska jag ut å ge hästana sista målet för dagen så ska jag skämma bort han med lite äpplen för nu kommer de när jag ropar Ester ha redan lärt han att ropa matte då springer man så fort man kan då kan man få en gobit! *ler*


Manaña på er!

Av Linda Calissendorff - 12 juli 2010 23:36

Jisses vad varmt de ha varit i dag....  

Jag gillar värmen men detta var olidligt att sitta ner till sundsvall i en bil som inte AC funka i! Haft korsdrag så nu ha man ont i huvudet oxå som ett brev på posten.


Men nu är han hemma Victor som är släppt på lite grönbete med Ester som sällskap! Trodde han skulle bli lite rädd henne eftersom hon är ju kritvit och de brukar travare reagera på men han brydde sig inte så mycket om henne han travade först runt lite,rulla sig så klart fast Erika som skötte han gjort han så fiiiiiin men en skitig häst är en lycklig häst sägs de så de hoppas vi på!   

Sen drog han några galopp race så han verkar då haft lite roligt men de syns han funderar lite vars han är och varför han inte får komma in kändes hemskt att låta han gå ute bland alla knott å mygg men de får vara ute i natt så får de komma in i morron för de ska bli regn så jag vill inte han ska bli kall om ryggen så då får han komma in och vila ut.

Erika som skött honom skickade ett gulligt brev så förstod hon verkligen älskade denna kille å de är svårt att låta bli då  han se så ängslig ut i blicken så förstår att hon extra hand om honom...

Tur är nog de för fick höra av assistenten på PH att när han stod i träning hos en annan innan Lasse tog över han så var han så mager å hade sett ut som en skabbräv (hennes ord) så hon mena nu var han ju en helt annan häst i hullet så då förstår jag att de lyckas få till han mycket bättre som sagt så man får vara glad han kom dit på träning för de verka ha gett han lite mer lugn å ro förstår nu om han stått på en bana så hade de nog slagit runt för han de hade han inte fixat så tur han stått hos Lasse ute på hans gård som sagt.

Men de är mycket att jobba med för att få han lugn men de kommer nog gå bra ha ju haft erfarenhet av såna här hästar förut som typ skena ut genom dörren eller ha rest sig på stallgången om man ens rörde kedjorna,till slut ha jag kunnat sela själv lös ute på gården så nog går de men massor av träning och att hästen lita på en de är de viktigaste! 


Gick nyss ut igen för kolla läget då kom han fram på en gång och ville jag skulle klia han i öronen han tyckte de var sååååå skönt han stod med mulen som han stäckte så den blev så lååååååång!

Sen följde han mig som en hund tills Ester blev lite putt så hon var tvungen visa sig på styva linan!   

De blir nog han som styr sen de brukar bli så att hon viker ner sig sen när hon inse att han är tuffare å de är bra de så han får lite mer självförtroende.


I dag så blev han skodd av Martin på PH å vilka snygga hovar han hade när vi kom han hade till å med lacka upp dom så de var rikigt snyggt gjort måste jag säga!

Så nu är tänderna fixade så de var bara köra sa Martin så får se när vi tar premiär turen för i morron kommer Monica ner så hon får gå igenom honom lite för kolla ryggen hur de är!

Sen så ska Ronny komma ut i veckan och sätta lite akupunktur för släppa lite spänningar som han säkert drar på sig när han är så stressad så de är alltid toppen att göra de är verkligen effektivt om nått så de ska han få känna på hoppas han tycker om de men de brukar de göra de är djupgående behandling så de är perfekt som kompliment till massage!   


Nu måste jag nog sova så jag kan kolla till han i morron så fort jag vaknar,jag kommer bo i hagen närmaste tiden för att lära känna han fick tipset av Erika han gilla äpplen så får köpa massor åt han då så han tycker jag är en snäll prick!   Av Linda Calissendorff - 12 juli 2010 23:02

                     

Av Linda Calissendorff - 12 juli 2010 22:34

                        

Av Linda Calissendorff - 12 juli 2010 09:35

Äntligen måndag tror de är första gången man ha längtat efter den dagen men nån gång ska de vara den första!   

I eftermiddag drar vi åter till sundsvall och hämtar hem Victor som kommer då fått tänderna & blivit ny skodd av den duktiga

Martin Ondrasek!  Kunde inte bli mer perfekt att man fick att gjort på samma dag så han kan få ta de lugnt här nån dag innan man kan ta en tur med han på mon!   

Ska bli så spännnade att se hur han är att köra de sägs att de ska kännas sån skillnad på en som ha travat in en hel del pengar mot för såna vi haft förut som knappt varit startade och de kan jag förstå de är ju mera klipp i steget kan jag tänka mig när man släpper på dom en bit!

De är ju första gången man får prova en sån skön travande kuse!   


Nu ska jag passa upp morsan som snällt sitter barnvakt medans vi åker de kommer bli fruktansvärt varmt i dag de är ju lite jobbigt för stackarn när han blir nog svettig på en resa på 2 mil till Per...


Kommer bilder sen i kväll! =)


Seeeeeeeeee you!


Av Linda Calissendorff - 11 juli 2010 14:15

                  Foder & dess inverkan på muskler!


Hitta lite intressant läsning om just foder & muskler som liksom hänger i hop vid högre prestationer!

Som tex varför ge man hästen kraftfoder på kvällen oftas efter arbetet när den ska vila & sova inför natten?

Då behöver den inte kolhydratfoder som ger snabb energi utan då lagras allt i musklerna som kan leda till stelhet,utan den bör få kraftfoder på morron när den ska ut i hagen och röra sig och att den ha de inför ansträngande arbete under dagen.

En stressad häst som tränas mycket & tävlas,reser ofta,byter miljö eller om de ha ont i kroppen eller andra fysiska problem förbränner oftast bara kolhydrater,som ger mjölksyrapåslag.

Sen är salt otroligt viktigt när de är sommar och hästar svettas mycket så kan man ge upp till 1 dl salt för att man ska komma tillrätta med de förbrukat!

Ger man hästen för mycket snabba kolhydrater (kraftfoder som spannmål & betfor) så vänjer sig kroppen vid ökad kolhydratsförbränning-som skapar mer mjölksyra i musklerna!

De är då bättre att vänja hästens kropp vid att utnyttja sin förmåga till fett-syre förbränning för att skapa energi och de gör man genom att ge den MYCKET grovfoder och bara lite snabb kolhydrat foder och då bara vid ansträngande arbete.

De finns till å med hästar som blir magra av att äta mycket kraftfoder, de folk gärna missa är att en häst klarar sig rätt långt på ett BRA grovfoder gärna analyserat så man vet alla värden så man kan i så fall komplitera med de fattas.


De är viktigt att lägga in mjölksyreförbruknings träning i tävlingshästens träning.

De dagar då man bara jobba lätt (typ motion) för att stimulera fett-syre förbränningen av mjölksyra och rensa musklerna så de blir fräscha,uthålliga,snabba & starka.

Annars blir de så vid en travtävling att hästen inte orkar de sista 500m före mål p.g.a mjölksyran som slår till med full kaft de är då skadorna kommer som ett brev på posten så man måste träna som tex intervaller för att få en hållbar häst som är väl förberedd för tävling de räcker inte att åka in i mellanåt på banan och köra jobb för att sen lufsa runt i skogen resten av tiden...

Inte som uppträning i af men en starthäst som ha den kondisen så kan man ta de lite lugnare med för den ha redan styrkan så där underhålelr man bara den mellan starterna för att inte tappa nått.

Därför viktigt att även unghästar får lära sig träna mjölksyran men då är de viktigt att hålla koll på pulsen där av en pulsmätare efter jobb och så för att de är en hårfin gräns där man kan skrämma den för mjölksyran då får man en häst som stannar då den slår på...                                     Musklerna


Är de så att man inte kan få hästen eftergiven & samlad utan att man använder kraft & styrka och tvingar hästen att gå i form,då lär sig hästen att använda fel sorts muskler för att tillfredställa ryttarens krav.

När hästen har luft mellan kropp å svans (när den rör sig med lätt buren svans-då är de bra då fungerar musklerna som de ska!

De är så viktigt att man går igenom med nån bra massör eller kiropraktor så man hinner "hitta" problemen innan de ställer till så hästen musklar sig snett de är inte lätt att få hästen att lära om sig att använda musklerna rätt efter en lång tid gått och avlasta där den ha problem.

De kan ta upp till ett halvår innan man kommit tillbaka till de läge som hästen ska röra sig men de krävs åtskilliga behandlingar och underhåll som sagt de sitter ju i ryttaren/tränaren att hålla sina hästar fräsch en massör eller kiropraktor kan göra grovjobbet men lägger man inte ner tiden själv där i mellan är de meningslöst.

En oerfaren ryttare/tränare kan lätt missa de små varningstecknen på att nått inte stämmer så var noga med att lära dig studera hästens rörelser och HUR den spårar med benen där kan man lätt hitta problem som kan tas i tid.

Sen tar er tid att stretcha de behöver ALLA hästar vare sig rid/trav de är de bästa man kan göra för en häst som är tävlings hästar som prestera på hög nivå.


Jag & Robban brukar vara duktiga på de men de är jobbigt som FAN men de är klart värt de när man ser resultaten efter bara 1 vecka,de får en att fortsätta om nått!

Wilmer var lite i hop dragen i V framben sen han fastna över bommen med de benet i transporten som 1åring och när vi låg i och gjorde stretchingen efter varje träning så märkte vi stor skilland så försök som sagt att göra de gör ju även elitidrotts folk de skulle inte vara där de var utan just dessa övningar!

Sen så är vi noga att kyla benen efter varje snabb jobb de är skiiiiiiit viktigt!  

För där kan man mota Olle i grinden som man säger för led,senor,gaffelband problem så skaffa antingen kylbandage eller de man kan ha i frysen de är helt suveränt att låta dom stå med de ca 15-max 20 min.

Vi ger även våra hästar massage med Thrumpern (massage maskin) ca 2-3 gr i veckan men de är de som jobbar ordentligt som Wilmer & Kristallen och den är helt suverän att ha!

Hade aldrig orkar masserat för hand de brukar jag göra sen på sluten för att massera in linement och för att känna igenom musklerna men som sagt Thrumpern gör grovjobbet!   


Man blir aldrig fulllärd inom häst världen de är väl därför man finner den så intressant man lär sig nya saker rätt så ofta så roligt att dela med sig till varandra som de man vet själv kan vara helt nytt för andra som sagt!   


Have a gooooooooooooooooooooood day!   


Fråga mig

15 besvarade frågor

Väder

Väder Bjästabacken

Presentation


Välkommen och kika in i våran blogg som handla om vårt liv som amatör tränare och min kära sambo som är amatör kusk! =)

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13
14
15
16
17 18
19 20 21 22 23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Följ bloggen

Följ Stall Ardbeg med Blogkeen
Följ Stall Ardbeg med Bloglovin'

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se