Stall Ardbeg

Alla inlägg under september 2010

Av Linda Calissendorff - 9 september 2010 22:50

Är så trött i dag...

Fattas energi om nått önska man kunde ta en spruta energi sen varade den lääääääääääänge!   


Funderar på starta Victor på Bergsåker i ett punkt 21 som var bra för han den 17 sept,vet inte hur de ska gå när hans hovar är rätt så korta jämtfört med förra starten så finns väl galopp risk om han rullar över för lätt...

Men de är väl bara testa vi ha inte så många poäng att förlora så bara testa å hoppas de är den rätta melodin för honom!

Kanske man ska starta med järnskor för han ska bli lite tyngre i steget fram så blir de som förut fast med lite längre tå å aluminium skor,ja de är sååååå svårt de där med balansering....  

Men som sagt bara testa ha inget att förlora så bara se de så!

Han ska få gå 2 intervall passa innan nästa fredag blir ju lite väl långt från förra starten men han är ju gammal i gemet och ha ju ändå ridit i skogen å galoppa så han ha inte tappat kondisen de är väl farten som är ett frågetecken men vi får hoppas han mått gott av de här och går framåt ändå som sagt!

Emma ska komma på måndag och de han en hel kropps massage ska bli roligt att se om hon tycker han grovat på sig å om han känns finare i kroppen mot för sist!   


Annars ha de väl inte hänt så mycket var in på banan med Wilmer i onsdags å de kändes kanon han gick runt 2,02 full distans helt avslappnad å fin i steget!

Ville inte puscha på han i högre farter men de kändes som han kunde gå bra mycket fortare men var mest in för checka läget eftersom han var så spänd sist på 2 årings serien...

Jag längtar tills på nästa lördag då de är visning då JÄKLAR ska han vara snygg! Enda nackdelen ör att de ska ha kör prov så han lär ju bli svettig så hoppas de finns tid för dusch där i mellan så man kan snygga upp han inför den riktiga visningen de är VIKTIGT de!   

Vad jag vet blir de Wilmer,Naggen,Ålia rännil så de är 3 från övik så hoppas vi får hem bra poäng allihopa när man känner de andra!



Den som undrar varför inte Orujo näms är för han ha haft en lång vila p.g.a han jobba inte rätt med V bak så vi inväntar monica som kommer på tisdag som ska kika igenom honom känns som nått sitter i ryggen igen..

Så ha inte viljat rida han så han ska muskla sig snett bättre att vänta!


Nu ska jag sova om jag ska orka upp i morron!

Natti Natti ni andra!


P.s Lägger upp kort som Sandra tagit på hästarna! =) Tur hon är duktig att fota så jag snor hennes kort.   


Wilda vila i ligghallen


 

Nyfiken som hon är måste hon komma fram!

   

Linslusen nr 1!

 

Snygging!<3

 

Mamma Hilda ha med fastnat på bild!

 

Kristallen som se alltid lite ful/söt ut på kort!

 

Av Linda Calissendorff - 5 september 2010 23:05

 


Victor ha nu börjat gått 2st galopp intervaller i backen denna vecka så nästa då bli de 3 st så vi öka långsamt så han hinner ställa om sig till träningen som sagt som han får varvat med massage 2gr i veckan för att hålla sig mjuk å fin i kroppen.

Han är inte ett dugg muskelöm eller reagera negativit på galopp träningen förutom han blir pigg och tycker de är lajbanslåda att galoppa och de är ju den reaktionen jag ville upp nå!   

Men Sandra ha märkt att de är gärna höger galoppen han vill gå så nu blir de till att tvinga han ta vänster, för de är det benet han drar i kurvorna som han fuska med så de behöver tränas lite extra som sagt!

Sen får hon rida lite på ridplanen för att träna lite böjningar och att han får bära lite mer med vänster bakben de är toppen ska bli skoj sen att se om de är nån skilland i loppen framöver!   

Tur jag ha Sandra finns ingen bättre att ha som kan rida hon är verkligen duktig och se å känna hästarna vad de behöver!

Hon är GULD värd!!


 


Wilda tycker livet är för härligt här hemma på dagarna ligger hon i ligghallen och lyssna på rix FM, kanske drömmer hon sig bort att hon en dag ska få bli andels häst på just rix FM hästen?!   

I lördags så selande vi henne och Robban gick framför sen satte jag tömmar i grimman och knalla runt på ridplanen några minuter hon brydde sig inte ett dugg om tömmarna som kom åt hennes bakben så hon är allt en för härlig tjej!

Även fast Hilda skek å ropa på henne så skötte hon sig ändå som hon tycker de ör roligt och spännande med nya saker,klart är man unghäst å ensam med 2 st sur märrar så uppskatta man livet utanför hagen... *ler*


I dag ha Edwin börjat på  travskolan igen och han fick rida runt några koner på stallbacken, fick testa trava med de tyckte han var skit roligt att de skumpa!

Så hoppas de håller i sig de var en kille till Marvin som Theres Hubinette är mamma åt så kul att de ha varandra som stöd när de är mest tjejer som är där. Han är så go med hästarna han står och pussa på mulen när han får chansen så vem vet kanske får skaffa en liten ponny snart!   

Han brukar låna Valle som står här å pyssla med och han älskar att kratsa hovarna så behöver nån hjälp i stallet så bara hojta till....  


Nu ska jag nog ta å sova är trött efter helgens jobb....  


Av Linda Calissendorff - 5 september 2010 16:47

Nu blir de ett inlägg om hur man blir fundersam på detta fenomen att man kan gå en B licens kurs men inte lära sig samtidigt om hur man ska tränas sin framtida travare.

De var jag redan när Robban gick licens kursen,han kunde inte ett dugg om hästar, men de gick galant att lösa ut licensen för att vara berättigad att kunna träna travhäst!

Rätt skrämmande tanke igentligen när man funderar på hur många "tomtar" som finns här ute i landet som inte är insatt i hästens musklelatur eller uppbyggnad för att kunna träna på ett sånt skonsamt sätt som möjligt.

Finns säkert många som bara tränar som galningar utan att ha en susning vad de gör med sin häst utan de ha bara inte bättre vett än så helt enkelt!


Jag tycker de ska gå föreläsningar samtidigt som licens kursen för att få lära sig detta om träning som sagt de är såååå viktigt att man vet vad man pysslar med när man ska träna hästar för de är hästarna som får lida av ägarens okunskap som sagt...

Ja ursch jag ha sett den som startat 5 gr samma månad stackars den häst kraken som sagt,sen fick den säkert inte vila där i mellan heller så den var nog "övertränad" som sagt,men de körs bara på utan en tanke!

De som är övertränade prestera sämre och de som inte förstår hur muskelraturen fungerar tränar ofta på ÄNNU mer vilket leder till att hästen blir bara mer å mer trög p.g.a av blodet i kroppen då de får fler röda blodkroppar blodet blir trögare.

Alltså de är så VIKTIGT att läsa sig fram om detta om man inte kan annars kan man nog averka en hel del hästar innan man fatta bättre än så.


Kondition och styrka är färskvara man måste underhålla de hela tiden för att hästen inte ska tappa nått i sin träning och gå BAKÅT i stället för FRAMÅT i träningen.

Så de första man måste ha är en bra grundtränad häst och då kan man inte ta en gammal travare som stått i flera år å tro att den grundträningen finns kvar utan man måste givetvis börja om igen och träna upp styrka & kondition....

Visst ha den väl tränat som unghäst så är de ju klart lättare än en som aldrig tränats för trav som unghäst, men ÅTER igen de är färsk vara.

En häst tappa muskler & kondition efter 3-4 veckors frånvaro av träning så börjar de "fälla" ur så vilar hästen i över 8 veckor tex så är de bara börja om med vanliga motions pass så hästen åter igen får träna upp muskler,leder och ligamnet.

Så man kan inte bara tok köra intervaller utan måste ha som sagt  fått konturnerliga långsam jobb så de ha fått tillbaka kondisen och styrkan,annars förstör man hästen rätt snabbt...


Sen viktigt att veta att även om man tycks sig tro att hästen fixa de p.g.a den inte flåsar efter jobb så är de ingen mätare hur jobbigt de är för musklerna de märks inte på en pulsmätare utan de är känslan man ha för hästen att inte köra över sin förmåga de som är SVÅRT för vissa okunniga att känna när hästen blir stum i sina ben då kan skadan inte vara så långt borta som gör att ett gaffelband rycker eller en senskada kommer. De kan inträffa ändå fast man ha en förberedd häst men man öka chansen rätt så bra med stum muskelatur.


Samma sak med träning av tryckvagn eller dra däck,man måste förstå vad som händer i hästens kropp och gör man inte de är de RENT livsfarligt att träna med sån träning!!!

Finns hästar som slitit sönder sin muskelatur p.g.a detta,så de är ingen enkel träning utan man måste fatta vad de går ut på!

Ha hört skräck exempel där oxå ,med hästar som knappt kunna gått efter människor tränat "tryck träning" å inte fatta vad de pysslar med den hästen blir förkortad i hela bakpartiet och då är de lite svårt att kunna trava ut om de inte kan för de är som hop dragna hela bakdelen...

Så man ska helst köra lite styrke träning parallellt med intervall körning så man tränar bägge muskel grupperna både typ 1 och typ II

(Den snabba och långsamma muskelfibrerna)


Så med detta hoppas jag att nån intresserar sig mer hur muskelaturen fungerar och är såååååå viktigt att förstå!

De är inte så enkelt att bara köra på hur som helst man måste lägag upp en framtids plan hur man vill att träningen ska ge just min häst en optimal träning så den ska kunna prestera.

Å minst lika vikigt för den som bara ha hästen för roligt i skogen för att köra man kan bara inte ge sig i väg på flera mil utan en rikigt grundtränad häst de är lika jobbigt för den otränade hästen man måste tänka på de stackars benen de ska jobba med oxå,vi känner ju av benhinne inflamation hur helvetets ont de gör när man tränar för hårt otränad....

Samma sak får hästar så tänk er för hästen skull om inte annat! 

Då får man räkna med att hälsa på vetrinären rätt ofta om man inte tänker sig för,de går inte bara att träna på å tro de ska hålla då inte.


Ha en bra söndag nu ha jag helg efter lååååååång vecka på jobbet så nu får jag helg!   



Av Linda Calissendorff - 4 september 2010 21:38

i morse då jag skulle fara å jobba så tog jag ut hästarna å hitta Wilmer stå å toooook dregla när jag kom in...

Jag vet att foderstrupförstoppning så kommer de foder rester ur näsan och de hörs ett fasligt gurglande ur halsen,men de gjorde de inte på han utan han kunde som inte tugga och slemmet hängde ur munnen.

Ingen feber eller att man kände nån "bulle" på halsen som kan vara ett tecken att de är stopp i strupen.

Så han fick gå ut i hagen men gav han ingen mat utan försökte spola han i munnen med vatten slangen så han fick bort slemmet och ev foder som fastnat i munnen.

Väckte Robban att vara beredd att ringa jourhavande vetrinär om han inte blev bättre sen var jag tvungen att fara på jobbet,hata att inte själv kunna hålla koll utan måste lämna över ansvar på Robban som inte är så kunnig inom sjukdoms området på hästar...  

Men han ringde sen å sa att han kunde äta som vanligt igen å hade druckit vatten fick TOM en video som han spelat in på mobben som bevis att han tugga som han brukar!   


När jag kom hem från jobbet hade han ätit mycket och allt såg OK ut,men så i kväll små tugga han och de kom lite slemm

så jag ha utrönat att de troligvis är tandfällningen han ha problem med säkert en tandkappa uppe i kinden som ställer till de för han lukta GAM ur munnen oxå,så får be nån komma hit på måndag för att kolla om han inte blir sämre för de jourhavade kunde inget om tänder på hästar så hon ville gärna slippa komma ut... Jisses vars är ALLA bra vetrinärer?????

Önska de var Anna Edblad som hade joura men de var de inte...

Så länge han kan äta hö å dricka så är de ju lugnt så bara avakta å kolla i morron hur han beter sig!


Ja inte lätt när unghästarna växer å ska byta tänder de är en hel del med en häst som man inte tänkte på,man befarar de värsta HELA tiden.  


Nu ska jag kika till han en sista gång innan de blir sängen...

Uppe med tuppen i morron för jobba sen är jag LEDIG i 3 dagar!!!!!!

Fråga mig

15 besvarade frågor

Väder

Väder Bjästabacken

Presentation


Välkommen och kika in i våran blogg som handla om vårt liv som amatör tränare och min kära sambo som är amatör kusk! =)

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards